Hyphe-CEO Dolf Diederichsen over digitale valuta’s: 'De tijd is rijp voor gevestigde partijen’
Banken en andere financiële dienstverleners staan onder toenemende druk van hun klanten om digitale valuta’s als bitcoin op te nemen as beleggingscategorie. De tegenkrachten (regelgeving, infrastructuur, onbegrip, is een bitcoin überhaupt wel iets waard) mogen er ook zijn. Toch kunnen banken de roep van hun klanten niet langer negeren. En dat is ook nergens voor nodig, betoogt Hyphe-CEO Dolf Diederichsen.
Om bij het begin te beginnen: met een totale marktkapitalisatie van $3.000 miljard zijn digitale valuta’s inmiddels een serieuze beleggingscategorie. AFM-voorzitter Laura van Geest kondigde in september al aan dat er meer regelgeving voor zou komen. Dat doe je volgens Diederichsen niet als je op het punt staat iets te verbieden.
Diederichsen is een groot voorstander van goede regelgeving. "Als we willen dat digitale valuta’s een volwaardig en geaccepteerd onderdeel van het financiële landschap worden, is het absoluut essentieel dat er goede regelgeving wordt gemaakt. Wie in Nederland diensten op het gebied van digitale valuta wil aanbieden aan klanten, heeft een registratie nodig bij DNB."
"Hyphe bezit die vergunning sinds 2020. Nog steeds hebben we veel goede gesprekken met DNB. We waren aangenaam verrast door hun kennis. Zij willen echt de lat hoog leggen voor crypto-specifieke regelgeving, zoals transactiemonitoring of het identificeren van de eigenaar van wallets."
‘Jullie lijken wel gek’
Diederichsen gelooft dat nu het moment is gekomen voor financiële instellingen om deze asset class aan te bieden aan hun klanten: "De tijd is nu rijp voor gevestigde partijen. Toen we in 2013 begonnen met Hyphe, zei iedereen tegen ons: waar zijn jullie mee bezig? Je lijkt wel gek. Drie jaar later was het: interessant, maar het is te vroeg en te riskant voor ons. Nu kijkt de wereld anders naar digitale valuta’s. Instituten, family offices en andere beleggers zijn voortdurend op zoek naar extra bronnen van rendement. En die bron vinden zij in digitale valuta’s."
Maar hoe zit dat nou met dat extra rendement? Bitcoin, ether en andere digitale munten staan toch vooral bekend om hun enorme volatiliteit? "Crypto is een riskante belegging en iedereen moet zich daar bewust van zijn," beaamt Diederichsen. Maar dan haalt hij een argument aan dat onlangs ook door weekblad The Economist werd geopperd: "Het is een asset class die weinig correlatie heeft met bijvoorbeeld aandelen of obligaties."
"Dat maakt het een interessant onderdeel van een portefeuille. Een belegger die een beperkte positie inneemt in crypto, houdt daar een betere risico/rendementverhouding aan over. Met een lager overall risicoprofiel en een extra kicker in rendement. We zien dat veel institutionele beleggers digitale valuta’s hierom ook interessant vinden."
Vertrouwen
Hyphe is een intermediair tussen banken en de nieuwe wereld van cryptovaluta’s en daarmee dus ook duidelijk een partner van de ‘gevestigde’ financiële industrie. Diederichsen gelooft niet dat bitcoin het einde van de traditionele banken betekent. "Banken genieten het vertrouwen van hun klanten. En ze weten als geen ander hoe ze waarde op lange termijn kunnen veiligstellen."
"Ik ben al acht jaar actief. Soms voel ik me oud."
"Wij willen banken helpen door ook digitale valuta’s aan dat productenpakket toe te voegen. Wij stappen daarbij niet naar een bank en zeggen: 'willen jullie bitcoin kopen, en zoek vervolgens de rest maar zelf uit'. Zo werkt het niet. Wij helpen banken dit product aanbieden op de best mogelijke manier, met gebruikmaking van alle expertise die wij de afgelopen acht jaar hebben opgedaan."
Diederichsen stipt hierin ook het belang aan van custody. Hij ziet dat banken daar zelf volop mee bezig zijn: "Alle banken waar wij mee spreken, zijn aan het nadenken over custody-oplossingen. Het belang hiervan is niet te onderschatten. Een paar jaar geleden kon dit nog helemaal niet. Maar inmiddels is die infrastructuur er."
Hitchhiker’s Guide
Aan het einde van het gesprek haalt Diederichsen een bekende uitspraak aan van Douglas Adams, auteur van de Hitchhiker’s Guide to the Galaxy: "Alles wat al bestaat als je geboren wordt, is normaal en gewoontjes en is een natuurlijk onderdeel van de manier waarop de wereld werkt. Alles dat wordt uitgevonden tussen je vijftiende en vijfendertigste is nieuw en spannend en revolutionair en je kunt er waarschijnlijk een carrière van maken. Alles dat wordt uitgevonden na je vijfendertigste, druist in tegen de natuurlijke orde der dingen."
Diederichsen startte Hyphe op zijn 33e, dus zijn enthousiasme is natuurlijk. Maar de ontwikkelingen in de sector gaan snel: "Ik ben al acht jaar actief. Soms voel ik me oud."
banken.nl